Hiero.nder en par stukskes die vanwèège ruumtegebrék nie geplétst zien:

Dubbel interview

Dubbel interview met Denise Noy, de vrouw van Frans de Jong (Framstel)  en Henriëtte Hubbers, de vrouwen van Ivo Reintjes (de Knèèjer).

3
Henriette en Denise

Als vrollie van … zijn we gewend dat wanneer we elkaar zien  we aan het bier en de wijn te zitten maar gezien het tijdstip ( woensdag ochtend 10.30 uur) lijkt ons dit nog wat te vroeg en starten we heel netjes met een kopje thee.

Tja, na een uurtje het afgelopen jaar geëvalueerd te hebben (lees ‘vrouwenkwats’)  wordt het tijd om ons toch te gaan verplaatsen in de vrouw van …

Denise: Hoe zijn jullie bij Bombakkes gekomen? Dit is toch jullie 3e seizoen?

Henriëtte: Ja, klopt. We zijn aan het einde van het jaar van ex prins Geert toegetreden en hebben gelijk een top jaar met ex prins Willie mee mogen maken als nieuwkomer. Afgelopen jaar zijn we bij ex prins Barend ‘in het diepe gegooid’ doordat Ivo de functie als 2e adjudant kreeg en wij ons mochten ontfermen over de dansmarietjes. Door het korte seizoen een drukke periode maar wel een ontzettend leuke onvergetelijke ervaring om alles dichtbij vanuit het team van de prins mee te mogen maken.

Frans was toch Hofnar bij ex prins Willie…, was dat een verkapte sollicitatieprocedure of gelijk een ontgroening?

Denise: Een beetje van allebei, met z’n grote mond heeft hij een keer geroepen “als jij prins wordt dan word ik jouw hofnar”. En aangezien het bij Willie  ‘een man een man, een woord een woord’ is voltrok de installatie van Frans als hofnar tijden het open huis. In het ‘contract’ bij het aannemen van deze functie hoorde wel toetreding tot het Bombakkes, dit omdat het narrenpak nogal in de kosten was gelopen (of niet Thijs …?).

Henriëtte: Hoe vinden Lieve (6) en Pippe (5) het dat jullie bij ’t Bombakkes zitten, want bij ons vinden Floor (13), Tom (12) en Donna (10) het helemaal geweldig. Floor is nu op een leeftijd dat ze zelf met een vriendengroep carnaval viert, Tom is ieder jaar prins carnaval van de Stamelbergerdijk en vindt vooral de tractoren die de wagens trekken met de optocht top en Donna is trots dat ze bij de ‘vrollie van de Raad’ hoort. Bij ons thuis is het al vroeg carnaval met de liedjes van het LVK waardoor er vaak een polonaise door het huis wordt gelopen en waarbij de Floor toch wel regelmatig zegt ‘Pààppp dat kan echt niet’.

Denise: Oh zo herkenbaar, want zo gaan bij ons de meiden voorop in de polonaise. Bij ons moeten ze het hebben van de aanloop naar de carnaval omdat de meiden van vrijdag tot en met zondag tijdens de carnaval in Enkhuizen zijn.

Henriëtte: Enkhuizen? Daar is vieren ze toch geen carnaval? Da’s toch boven de rivieren?

Denise: Daar ga je mee de mist in, want de ouders van Frans zijn echte carnavalisten. Zo hebben ze jarenlang bij Carnavalsvereniging de Haringhoppers (de enige en enigste carnavalsvereniging) gezeten. Leuk om te vertellen is dat zij op de maandag naar Gennep komen om met mijn ouders en hun vriendengroep “Um de taoffel” hier carnaval te vieren.

Henriëtte: jullie zijn eigenlijk een bijzondere mix qua dialecten, net zo als bij ons.

Denise: Hoe zo? Jij bent van origine toch een Wortelpin?

Henriëtte: Gedeeltelijk waar. Van origine ben ik een 080-ger (Ooij bij Nijmegen) en ben ik in 1992 met Nijmeegs accent; harde ‘s’ en zachte ‘z’ naar het Limburgse Heijen gekomen, waar ik tot 2011 heb gewoond.

Ik kan het me nu niet meer voorstellen maar in de begin jaren kon ik echt niets van het dialect tijdens een zittingsavond maken. Ik lachte als de rest van de zaal ook lachte maar moest vragen wat er was gezegd…

Denise: Zo herkenbaar, Frans kon het ook altijd moeilijk volgen. Maar zingt nu als eerste thuis alle LVK nummers in het dialect volmondig mee.

Henriëtte: is het fonetisch of weet ie wat ie zingt?

Denise: Hij weet eigenlijk toch wel vaak wat ie zingt, maar zoekopdrachten op Google doen regelmatig anders vermoeden.

Henriëtte: En spreek jij het Gennepse dialect?

Denise: Nee, ik spreek het niet maar versta het wel. Vroeger werd er bij ons thuis Helmonds, Genneps en ABN door elkaar gesproken. Dus een mix van alles. En jij dan, ben jij nu helemaal in geburgerd?

Henriëtte: Ja, zeker weten. Voel me echt thuis in het Gennepse, ondanks dat ik het dialect niet spreek, maar nu zeker wel versta. Maar het maakt niet uit of we het wel of niet spreken want met de vrollie onder elkaar hebben we de grootste lol. Dat we bij  het Bombakkes zijn gegaan heeft me zeker geholpen om me thuis te voelen.  Ik heb hierdoor veel (nieuwe) mensen leren kennen.

Maar jij was toch al actief met de carnaval voor jullie Bombakkes tijdperk?

Denise: Ja, dat klopt, sowieso altijd al ruim een half jaar voor het prinsenbal samen met Ellen bezig met de outfit. Tijdens de carnaval was ‘Hotel Willem Boyeweg’ altijd open voor vriendinnen uit Enkhuizen. Zij kwamen van vrijdag tot en met maandag in Gennep carnaval vieren, dit is helaas nu voorbij. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: minder poetswerk, boodschappen en was. En ik heb er veel gezelligheid voor teruggekregen met vrollie, en ook niet vergeten de mannen, van het Bombakkes.

Henriëtte: Wat betreft ‘op tijd beginnen met de outfit’ is niets veranderd. Met de vrollie beginnen we ook altijd ruim op tijd met het bedenken, bestellen en maken van onze kleding. Althans dat laatste blijkt toch in veel gevallen weer een spoedklus te zijn.

Denise: Over 4 dagen weten we wie onze nieuwe prins wordt en of onze pakjes in de smaak zijn gevallen.

Henriëtte: dat zou wel eens heel letterlijk kunnen worden genomen. We zijn zoet en om op te eten dit seizoen.

Denise: Ben zo benieuwd hoe we er als geheel uit gaan zien. (zie foto’s in deze krant). Voor ons gaat het nu beginnen en nog een aantal slapeloze nachten voor de aanstaande prins en prinses.

Henriëtte: Ik heb er ontzettend veel zin. We gaan er weer een mooi seizoen van maken.

Denise en Henriëtte: ‘t Krö.lt d’r ….     Mooie Vasteloavond


Compaenevergadering

Midden buute ’t seizoen is ’t altied unne moje tied öm ekkes terug te kie.ke naor de vastelaovend van ’t afgelope jaor, mar ’t is zeker zo belangriek öm vöruut te kieke naor wat d’r komme gèt. Nao de vaste agendapu.nte te hebbe afgewerkt gaon de anwezige uutmekaor ien gruupkes zitte óm nao te di.nke aover de toekomst van de liedjesaovend. De belangriekste konklusies uut ’t verslag viende hiero.nder:

  • Conclusies: er is steeds minder belangstelling voor en de uitslag heeft ook in het verleden geleidt tot veel discussie en onvrede. Sociale media heeft gezorgd voor een stroom aan negatieve reacties de afgelopen twee jaren aan het adres van commissie en bestuursleden. Het wedstrijd element willen we dan ook zoveel mogelijk afzwakken. Het uitgangspunt moet zijn: een gezellige avond!
  • Belangrijkste punten uit de discussie: er moet zeker nog een liedjesavond komen in welke vorm dan ook. Melodie moet ondergeschikt worden. Nadruk leggen op het Genneps dialect. Eventueel een thema of motto verbinden aan deze avond. Muziek zowel live als van een band. Wat betreft jurering.: door de deelnemers zoals vroeger, of door een applausmeter of gewoon weer de vakjury.
  • Daarnaast is er nog een idee om een liedje te maken met een aantal zangers en arrangeurs en muzikanten om een professionele band te maken. Bombakkes wil hierin ondersteunen.

Al mit al unne vruchtbare aovend. Vanuut dees vergadering wördt ’t lallebal gebaore. Un níje formule waorbij mitdoen belangrieker is dan winne.

De compaenen hebben un belangrieke stem binne ’t Bombakkes. Daoröm vienden we ’t belangriek dat d’r veul mi.nse omme op zunne aovend. Mar ok tijdens activiteite kunnen we mi.nse gebruuke om dinge op te bouwe of af te brééke mar ok ien de vörbereiding van dees activiteite kunne we mi.nse gebruuke. Hedde ienteresse laot dèt ekkes weete an o.ns. stuur un mééltje naor bestuur@bombakkes.nl of schiet o.ns ekkes an as ge o.ns tè.ge komt.

Want ge wèt ‘t: vastelaovend viere we same!